Дали знаевте дека возењето велосипед е подеднакво корисно како за физичкото така и за менталното здравје?

Скопје, 16.05.2022- Брзиот начин на живот, секојдневните работни обврски и останатите општествени влијанија, константно го намалуваат времето на оддржување на физичка активност.

Во текот на денот сѐ помалку се движиме бидејќи патуваме на работа и се враќаме дома, седејќи во автомобили или јавен превоз, сѐ повеќе работиме на компјутери и живееме во виртуелниот свет преку мобилни телефони.

Последиците од намалената физичка активност сѐ актуелни и кај  младата популација. Многу од нив имаат здравствени проблеми со грбот, вратот и колената и секојдневно се под голем стрес кој генерира многу физички и психички проблеми.

Бројни студии покажуваат дека повеќето болести и тешкотии може да се спречат со движење или одредени физички активности, како трчање, планинарење, возење точак и слично. Некои витални функции како што се дишењето, внесувањето храна и спиењето може да се заменат вештачки, но за движењето нема замена. Ако сакаме да го подобриме нашето здравје, треба да одвојуваме најмалку 20 минути вежбање- секој ден.

Возењето велосипед е една од ретките спортски активности што може да се прилагодат на животниот стил и навиките на човекот. Тоа ја подобрува издржливоста на организмот, а позитивно влијае и на респираторниот и циркулаторниот систем.

Новата колекција на познатиот македонски бренд МАХ,  нуди голем избор на велосипеди дизајнирани со многу труд и љубов од страна на врвен тим на македонски дизајнери.

На max.com.mk може да го пронајдате идеалниот градски велосипед, но и велосипед за планина- за жени, мажи и деца.

Кога купувате велосипед, најважниот чекор е да ја одредите намената на велосипедот и големината. За рекреативците, удобноста е најважна, додека оние кои сакаат брзи трки, се водат по важното правило дека при возење може да се искористи целата енергија и сила, а тоа се постигнува само ако се избере велосипед со вистинска големина.

Во колекцијата МАХ велосипеди за 2022, брзо и едноставно ќе го пронајдете омилениот велосипед кој се прилагодува на вашиот стил и потреби.

Велосипедизмот во светот,  долго време е начин на живот, а позитивно е тоа што и кај нас граѓаните интензивно го користат велосипедот како превозно средство и средство за релаксација и уживање. Тоа е

важно како за здравјето на личноста, така и за заштита на животната средина.

Затоа, одлучи се за здрав начин на живот- Одбери го твојот МАХимално добар велосипед на линкот и Вози Мах.